AUSTRALIAAN MUUTTAVAN MUISTILISTA


Muuttaessani vuosi sitten Australiaan etsin kuumeisesti apua edessä olevaan muuttorumbaan. Yritin etsiä pala palalta infoa Facebookin keskustelupalstoilta sekä netistä. Viimeisen vuoden jälkeen olen kädestä pitäen sekä Messengerin avulla opastanut useampaa maahan muuttanutta tai muuttavaa ystävää. Olen useaan otteeseen todennut, että jonkunhan olisi hyvä kirjoittaa selkeä opas, jolla pääsee toisessa päässä mukavasti elämän alkuun. 

Ennen maahantuloa hoidettavia asioita

Viisumi
Suurin osa suomalaisista tulee maahan Working Holiday 417-viisumilla, kuten myös itse tein. Hoidin lennot sekä viisumin Kilroyn Helsingin toimiston kautta, sillä halusin ostaa myös joustavan paluulennon. Voin suositella hyvin lämpimästi Kilroyn palveluita ja heidän mahtavaa henkilökuntaansa. Olemme viestitelleet kuulumisia muuten vaan vielä Australiassa ollessanikin ja lentojen päivämäärien vaihtaminen on onnistunut todella näppärästi jälkikäteen.

Itse viisumin hankkiminen ei ole rakettitiedettä ja hakemus tehdään netin kautta Australia Immigrationin sivujen kautta. Mikäli saat ostettua haluamasi lennot netin kautta ei kolmansien osapuolien käyttäminen viisumin hankinnassa ole tarpeellista.

Mikäli haaveilet lomailun sijasta opiskelemisesta auringon alla voin suositella lämpimästi Australia Studyn suomalaisvahvistusta Kia Sulanderia (kia@australiastudy.net.au). Kia on hoitanut allekirjoittaneen opiskelija-asiat Sydneyssa ja olen ollut palveluun todella tyytyväinen. Hän auttoi löytämään sopivan koulun sekä oikoluki viisumihakemuksen. Australia Studyn palvelut ovat opiskelusta kiinnostuneille ilmaisia. Opiskelijaviisumilla on myös mahdollista työskennellä, viisumiehtojen rajoitusten mukaisesti 40h /2 viikossa.

Puskurirahasto ja sen todistaminen
Suomalaisilla on Australiassa todella hyvä maine, jonka vuoksi olen kuullut myös hyvin vähän selkkauksista maahanmuuttoviraston kanssa. Working Holiday-viisumin ehtoihin kuitenkin kuuluu, että viisuminhaltijalla tulee olla tilillään todistettavasti tarpeeksi varoja elämän aloittamiseen uudessa maassa. Tämä summa on 5000 dollaria eli noin 3265€ tämän hetkisellä kurssilla. Rajalla saatetaan kysyä varojen olemassaoloa, joten varaudu todistamaan, että tililläsi on vaadittava summa rahaa tai sinulla on jo etukäteen hankittu paluulento. 

Todellisuudessa en ole kuullut keneltäkään tapaamistani ihmisistä, että varoja olisi tarkistettu muttei puskurirahastosta ole haittaakaan. Australia on kallis maa ja vaikka töitä on ollut mielestäni helppo saada, ei ensimmäisiä viikkoja kannata pilata rahasta stressaamisella. Australia hintatasoa voi tarkastella tästä.


Ajokortti kuntoon
Jos sinulla on suunnitelmissa ajaa Australiassa autoa voin kansainvälisen ajokortin tilata Poliisilta jo Suomessa olessasi. Itse ajan edelleen useamman kuukauden jälkeen suomaisella ajokortilla ja Trafin sivuilta tilaamallani paperisella käännöksellä, joka on leimattu ulkomaisia viranomaisia silmällä pitäen. Australian Poliisi on kuitenkin hyvin tottunut eurooppalaisiin ajokortteihin, eikä käännöstäni ole kysytty kertaakaan.


Maahantulon jälkeen hoidettavia asioita

Australialaisen puhelinnumeron hankinta
Puhelinnumeron hankkiminen on yhtä yksinkertaista kun kotimaassakin. Hankin itselleni pienen Googlettelun jälkeen Optuksen liittymän (muistathan ottaa passin mukaan, kun menet avaamaan liittymän). Liittymäni on prepaid-liittymä, johon lataan kerran kuukaudessa uuden paketin tarpeideni mukaan puhelimessa olevan sovelluksen kautta. Koin prepaidin olevan helpompi ratkaisu kuin moneksi kuukaudeksi sovittava ns. oikea puhelinliittymä, sillä se on joustava ja voin tarvittaessa vaihtaa paketin kokoa tarpeitteni mukaan. Prepaid-liittymissä ei ole tarjolla rajatonta nettiä, vaan paketit tarjoavat tietyn määrän nettigigoja. Käytän itse puhelintani ja sosiaalista mediaa hyvin aktiivisesti ja 6-8 Gb paketit ovat olleet riittäviä.

Optuksen lisäksi suosittuja operaattoreita ovat Telsta ja Vodafone. Jokaisella operaattosilla on lisäetuja käyttäjilleen, jotka kannattaa tutkia ennen liittymän valitsemista. Optuksella saa esimerkiksi kaikki leffaliput puoleen hintaan, joka on ollut itselleni hyvin toimiva lisä.

Pankkitilin avaaminen
Australiassa on Suomeen tapaan useita isoja, luotettavia ja hyvin toimivia pankkeja. Suurimmat ja yleisimmät ovat Commonwealth, NAB, Westpac, ANZ, Citibank ja St. George. Itseltäni löytyy kokemusta vain Commonwealthista ja olen ollut hyvin tyytyväinen asiakas. Heillä on konttoreita ympäri Australiaa ja pankkitilin avaaminen sujui todella helposti. Pankin mobiilisovellus on super helppo käyttää ja kaverille pystyy siirtämään rahaa Mobilepayn tavoin puhelinnumerolla. Pankkitilin avaamiseen tarvitset Australialaisen osoitteen, joka voi olla esimerkiksi hostellin osoite, jos et ole ehtinyt vielä asettumaan.

TFN eli tax file number
Työskennellessäsi Australiassa tarvitset tax file numberin eli paikallisen verokortin. Sen voi tilata helposti netissä, jonka jälkeen numero saapuu parin viikkon sisällä kirjeitse antamaasi osoitteeseen. Jos asialla on kiire pystyy numeron saamaan myös ATO:n eli Australian verotoimiston sivuilta hakemuksesi jätettyä. TFN:n voi hakea tästä.

Working holiday -viisumilaisten verotus muuttui vuoden 2017 alussa ja osa työnantajista on edelleen hukassa muutosten kanssa. Viisumin omaavana sinun tulee maksaa 15% veroa jokaisesta palkastasi ,riippumatta siitä kuinka vähäiset tulot ovat. Tästä muutoksesta kannattaa muistuttaa työnantajaa, jotta säästyt mätkyiltä.

Super annuation eli eläketili
Työnantajat ovat velvollisia maksamaan jokaisesta palkasta työntekijöilleen eläkettä. Tätä varten sinun tulee avata erillinen super annuation-tili, jolle eläkkeesi kertyy Australiassa olosi aikana. Osa yrityksistä avaa tilin sinulle automaattisesti suosimassaan eläkeyrityksessä, mutta jos joudut avamaan tilin itse, on vaihtoehtoja useita. Itse halusin keskittää palveluni samaan yritykseen, joten avasin eläketilini Commonwealthin kautta. Tämäkin onnistui nopeasti vierailemalla heidän liikkeessää.

Tilille kertyneitä rahoja voi hakea itselleen poistuessasi maasta lopullisesti. Hakeminen onnistuu maan ulkopuolelta netin kautta ja summasta saa itselleen noin 40 prosenttia. 

Medicare-kortti
Suomella ja Australialla on keskenään hyvin kattavat sopimukset, joihin kuuluu myös terveudenhuolto. Suomalaiset ovat oikeutettuja Medicare-korttiin Australiassa, jolla on mahdollista saada terveydenhuoltoa ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaa. Myös sairaaloiden ensiapu on passia näyttämällä ilmainen. Ensiapu on kuitenkin ensiapu, eikä sinne tule mennä pienten flunssaoireiden takia.


RSA, white card ja muut työhön tarvittavat todistukset
Jos tarkoituksenasi on työskennellä anniskelun parissa, tarvit jokaisessa osavaltiossa RSA-kortin eli anniskelupassin. Kurssi suoritetaan netissä ja se kestää noin 3-6 h riippuen kuinka nopeasti asioita sisäistät. Palveluntarjoajia on useita ja kurssin hinta on noin 120 dollaria. Jokaisella osavaltiolla on oma RSA-korttinsa, mutta kortin pystyy siirtämään pientä maksua vastaan osavaltiosta toiseen.
Vastaavia todistuksia ovat esimerkiksi varasto- ja raksatöissä tarvittavat white, yellow ja red cardit, jotka hankitaan myös netin kautta.

Asunnon hankkiminen
Asunnon hankkimien Australiassa toimii pitkälti samalla tavalla kuin Suomessakin. Asuntojen hinnat ovat kuitenkin Sydneyssä hyvin kalliita ja kämppisten kanssa asuminen on ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Hyvällä paikalla eli keskustassa sekä rantojen läheisyydessä olevista huoneista saa pulittaa 200-350 dollaria viikossa. Vuokranmaksu on yleensä kahden viikon välein ja näiden lisäksi tulee huomioida vuokratakuu, joka on noin 2-4 viikon vuokra kohteesta ja vuokranantajasta riippuen. Hintoja ei kuitenkaan kannata säikähtää, sillä palkat ovat Australiassa todella hyvät, eikä itselläni ole ollut vuokranmaksun suhteen missään kohtaan ongelmia.

Kämppiksiä ja asuntoja voi etsiä Flatmatesin tai Gumtreen kautta. Facebookissa on olemassa myös ryhmiä eri alueiden vuokrattaville huoneille.

Työn hankkiminen
Töitä kannattaa lähteä etsimään netin kautta aivan kuten kotimaassakin. Suosittuja sivuja ovat Seek, Indeed sekä Pedestrian.tv. Töitä hakiessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että WH-viisumilla samalla työnantajalla saa työskennellä kerrallaan vain 6kk ja moniin vaativimpiin työtehtäviin ei mielellään palkata työntekijöitä, jolla ei ole maahan pysyvää työlupaa.

WH-viisumilaisille irtoaakin työpaikka helpoiten vanhan kunnon asiakaspalvelun parista. Ravintolat, kahvilat, vaateliikkeet ja promofirmat ottavatkin mielellään listoilleen reissaajia ja väliaikaisella työluvalla maassa olevia. Näitä yrityksiä kannattaa lähestyä reippaasi kasvotusten viemällä oma paperinen CV paikan managerille. 

Auton hankkiminen
Tästä aiheesta tulossa oma postaus, niin pitkä ja ärsyttävä prosessi se oli.

Teksti: Elina
Kuvat: Anne Carolien Köhler

4 kommenttia