MAASSA MAAN TAVALLA - DEITTAILU EDITION


Jokaiseen maahan sekä niiden asukkeihin liittyy tiettyjä, ehkä kliseisiäkin stereotypioita. Italialaiset ovat tulisia rakastajia, ruotsalaiset hyvännäköisiä. Suomalainen ei turhia puhu ja tanskalaiset ovat kaikki sairaan mukavia.

Olemme vuosien aikana matkustaneet ja tehneet empiiristä tutkimusta eri maiden ihmisten kulttuurisista piirteistä mitenkäs muutenkaan, kuin käymällä treffeillä kyseisten kulttuurien edustajien kanssa! Tässäpä siis tutkimusten tuloksia siitä, minkä maalaisia kannattaa (tai ei kannata) deittailla.


Korvien nuolemista ja hiilihydraatteja - italialaiset miehet (Elina)

Puhutaanpa sitten ruoasta, kulttuurista, miehistä tai käyttäytymisestä, Italia on jokaisen stereotypiansa ansainnut. Ennen kuin muutin Italiaan asumaan olin naureskellut ääneen pastan ja pizzan syömiselle ja fiilistellyt sitä, kuinka tulen viettämään seuraavan puolivuotisen viinittelemässä ihanien italialaisten Luigien ja Alessandrojen kanssa Duomon trendipaikoissa. Pizzaa, pastaa ja viiniä tuli kyllä kulutettua noiden kuukausien aikana hyvinkin tiheään, italialaisia miehiä sen sijaan ei niinkään. Heidän naisteniskutaktiikkansa kävi selväksi jo heti ensimmäisten viikkojen aikana. Se on: mahdollisimman nopeasti iholle ja kauniiden sanojen kuiskuttelua iskuyrityksen kohteen korvaan. Välillä sanat eivät edes jääneet pelkiksi sanoiksi, vaan korvaan tungettiin ihan kielikin. Toisinaan deittailu siis loppui ennen kuin se ehti alkaakaan ja saimme kulkea loppukevään opiskelijajuhlissa Stop-merkki (tämä ei ole edes vitsi) kädessä häätääksemme innokkaimmat kosiskelijat.


Kaksoiselämää ja imartelua - brasilialaiset miehet (Elina)

Hiihtoloma Ranskan Alpeilla sai mukavan käänteen kun tapasin after skissä erittäin komean ja hauskan brasilialaisen miehen. Hän oli isänsä kanssa perinteisellä poikien laskettelureissulla ja vietimme rinteiden ulkopuolella aikaa ympäri alppikylää. Viimeisenä iltana hän vakuutteli, että minun tulisi lentää toukokuussa Madridiin heidän sukukokoukseensa. Hän vältteli viimeiseen asti Facebook-kaveripyyntöäni, joten kotimatkalla päätin pistää hänen nimensä Googleen. Ensimmäisenä hakutuloksena löytyi hääkutsu parin kuukauden päästä pidettäviin häihin ja liuta juorulehtien otsikoita. Portugalia puhuva ystäväni käänsi jutut ja selvisikin, että mies tuli hyvin varakkaasta perheestä ja että kyseinen avioliitto tulisi yhdistämään kaksi rikasta sukua. Laitoin miehelle screenshotin viesteistä ja sain vastaukseksi useamman eri anteeksipyynnön ja selittelyn siitä miten "life is not that simple".


Herrasmieselkeitä ja 'no worries mate'-asennetta - australialaiset miehet (Lilli)

Kun lensin viime marraskuussa Australiaan, olin kuullut Elinalta jo vuoden hehkutusta siitä, kuinka ihania aussimiehet ovat. Kohteliaita, auttavaisia, hauskoja ja tietysti komeita. Kuukauden Aussilomani aikana sain todistaa kaikki väitteet todeksi. Kaikki tapaamani miehet olivat taatusti lukeneet jonkun saman Herrasmiehen ABC -eepoksen, sillä he availivat ovet ja maksoivat mukisematta treffikulut (ei siis niitä kiusallisia hiljaisia hetkiä, kun tarjoilija kysyy, tuleeko lasku samasta vai erikseen). Eräs kundi veti kuitenkin pisimmän korren majoittamalla meidät kaikki kolme (mut, Ellun ja meidän pakun Masan) talonsa takapihalle. Kylpyhuoneesta löytyi puhtaat pyyhkeet vanlifen lannistamille matkalaisille ja terassin pöydälle ilmestyi kuin taikaiskusta milloin pizzaa ja bisseä, milloin kanapastaa ja valkoviiniä. Aamulla saimme herätä siihen, että hän otti vastaan kahvitilauksemme ja hurautti toivomamme kahvilaadun valmiiksi kahvikoneellaan. Meikäläinen pääsi vielä moottoripyörän selässä katsomaan romanttisesti auringonlaskua ja Ellu jäi tyytyväisenä kuluttamaan herran Wifi-yhteyttä kämpille. Jos yhden miinuksen saa aussikundeillekin kuitenkin antaa, niin se olisi kyllä aikatauluttomuus. Tällaiselle suomalaiselle jämptille luonteelle oli vaikea tottua siihen, ettei sovituissa kellonajoissa oikein pysytä ja muutenkin asenne kaikkeen oli aika 'no worries mate'.


Tyylisilmää ja teennäisiä kohteliaisuuksia - ruotsalaiset miehet (Lilli)

Kiljuin riemusta avatessani Tinderin ensimmäistä kertaa Ruotsin maaperällä. Olin juuri muuttanut puoleksi vuodeksi Tukholmaan opiskelemaan, enkä voinut uskoa, millainen tarjonta Ruotsin Tinderissä oli Suomeen verrattuna. Vihreät sydämet lentelivät, kun matchailin söpöjä ja tyylikkäitä tukholmalaisia, jotka vielä kaiken lisäksi tulivat juttelemaan melkein kaikki! Sain kuitenkin kokea karun paluun maan pinnalle hyvinkin nopeasti, kun tajusin, että ruotsalaisten kohteliaisuus jääkin hyvin pitkälti niihin ekoihin sanoihin. Sama ilmiö toistui myös livenä yöelämässä ja koulussa. Ensisilmäykseltä kaikki ovat mukavia ja antavat itsestään hyvän kuvan, tja tja, mutta sen jälkeen kelkka kääntyy. Ruotsalaiset (tai ainakin tukholmalaiset) ovat hyvin omiin piireihinsä kääntyneitä ja heihin on todella vaikeaa tutustua. Onneksi he kuitenkin ovat vioistaan huolimatta ilo silmälle ja suosittelenkin kaikille sinkuille turistinähtävyydeksi Tukholman arkiaamujen ruuhkabusseja, joihin on aina pakkautunut kerralla iso määrä komistuksia samaan tilaan.


Mitäs sanotte empiirisistä tutkimuksistamme? Oletteko samaa mieltä? Tässä vaiheessa täytyy vielä sanoa, että muu maa mustikka, oma maa mansikka - vaikka suomalaiset miehet tuntuvat ainakin aussimiesten jälkeen pystymetsästä kiskaistuilta junteilta, jotka eivät tiedä miten naista tulee kohdella, meidän omat pojat ovat ainakin yleisesti ottaen rehellisempiä kuin minkään muun maan! En tiedä johtuuko se siitä, ettei suomalainen mies turhia puhele, mutta ainakaan suusta ei hyvin usein pääse mitään muuta kuin sitä oikeaa asiaa. Ei turhia lirkutteluita tai teennäisiä kohteliaisuuksia, vaan silloin kun rakastetaan, niin se perkele sanotaan.


Teksti: Elina & Lilli
Kuva: Alex Shutin / Unsplash

4 kommenttia

 1. Ihana teksti😂 kyllä nää meidän omat suomijuntit on niitä parhaita ❤️

  VastaaPoista
 2. Hehe oma mieheni on brasilialainen ja vaikka kuulin kylla juurikin noita ylhaalla mainittuja sterotypioita, niin ihan kunnon tyypiksi toi on osoittautunut. Tosin monet meidan muut brassimiespuoliset kaverit menee tolla lepertely-asenteella! Asuin ennen Ranskassa ja mielestani ranskalaisiin miehiin verrattuna aussien kaytostavat ei kylla paata huimaa (asutaan talla hetkella Australiassa), ehka vaan olen tormannyt niihin jotka ei sita kirjasta ole lukenut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hhhaha, joo nää onkin tällaisia meijän omia karkeita yleistyksiä! ;D Ja ranskalaisista miehistä mulla ei taas oo mitään hajua miten he käyttäytyy.. Hauska kuulla näitä muidenkin kokemuksia! :)

   Poista