PARHAAT VINKIT BALILLEOn aika avata salainen matkavinkkipankkimme! Kirjoittelin vanhaan blogiini matkavinkkejä useampiinkin matkakohteisiin, ja näitä on kuulemma jääty kaipaamaan suljettuani blogin. Balista tuntuu tulleen uusi Thaimaa ja lyhyen ajan sisään sinne on matkustanut useampikin kaverini ja vielä useampi on vasta menossa, joten aloitetaan vinkeillä Balille! Olin itse Balilla reilu kaksi vuotta sitten, joten hieman ovat varmaan asiat muuttuneet sen jälkeen ja uusia trendipaikkoja noussut kuin sieniä sateella, mutta tässä omat vinkkini Balille ja sen lähisaarille.


Yleistä

- Balille lentää nykyään melko edullisesti esimerkiksi Hong Kongin tai Singaporen kautta. Lentokenttä on suhteellisen ytimessä ja esimerkiksi suosittuun Cangguun on vain n. 45 minuutin automatka.
- itse tsekkasin ennen matkaa, että rokotuksista oli kunnossa jäykkäkouristus-, hepatiitti- ja lavantautirokotteet. Japanin aivokuumerokotetta en ottanut, sillä se on melko tyyris. Malariaa Balilla ei ilmeisesti juurikaan esiinny, mutta nukuimme silti melkein joka yö hyttysverkon alla, jotta välttyisimme hyttysenpuremilta.
- lämpötila Balilla on melko korkea (n. 35 astetta) ja ilma on todella kostea. Low season ei mielestäni ole ollenkaan huono aika matkustaa, sillä sadekaudellakin sateita tuli ainakin meidän reissun aikana lähinnä iltaisin ja lämpötilat olivat edelleen korkeita. Low seasonilla matkustamisen parhaita puolia ovat pienemmät turistimassat ja halvemmat hinnat.
- olin itse matkassa reppureissumeiningillä ja olin varannut etukäteen majoituksen vain kahdeksi ensimmäiseksi yöksi. Näiden öiden jälkeen bongattiin yöpaikkoja yksinkertaisesti vain kävelemällä niihin sisään. Näin voi säästää pitkän pennin, sillä hinnoista voi neuvotella paikan omistajien kanssa ja mikäli hinnat eivät miellytä, aina voi siirtyä seuraavaan paikkaan.
- Balilla suositaan käteistä. Varsinkin Gileille kannattaa varata käteistä hieman enemmänkin, sillä automaateista oli tosi usein rahat loppu ja meinasinkin olla pari kertaa pulassa, kun käteiset alkoivat huveta. Gili Airilla en tainnut edes nähdä yhtäkään automaattia, mutta voi olla, että meno on muuttunut parissa vuodessa.
- Mukaan matkaan ei kannata pakata mitään ylimääräistä tai turhan hienoa. Meikkiä et tule todennäköisesti pitämään kertaakaan ja vaatteiksi riittää usein pelkät farkkushortsit ja bikinit. Ilma on niin kosteaa, että kaikki ylimääräinen ahdistaa.
- Liikenneruuhkat kannattaa ottaa huomioon. 10 kilometrin matkaan saattaa välillä mennä kaksikin tuntia aikaa, joten reittejä kannattaa vähän suunnitella etukäteen ja yhdistää lähekkäin olevia paikkoja samalle kertaa. Takseista Blue Birdit ovat luotettavimpia ja niissä on mittarit. Jos matkassa on isompi porukka, kannattaa harkita myös oman auton ja kuljettajan ottamista, sillä ne maksoivat päiväksi noin 50 €, joten hinta ei todellakaan ollut paha per henkilö. Mikäli liikenne ei hirvitä, skootterin vuokraaminen on myös halpa ja hyvä vaihtoehto, riisipeltojen keskellä ajelu tuo ihanan vapaudentunteen. Kannattaa olla kuitenkin varuillaan, sillä kolarit menevät aina turistien piikkiin. Pimeällä ei kannata liikkua yksin edes taksilla ja päiväsaikaankin kaduilla kävellessä laukkua  ei kannata kantaa tien puolella, sillä laukkuja viedään aika härskisti suoraan skoottereiden kyydeistä.Tehtävää ja nähtävää

- riippumatta siitä, kuinka pitkän ajan Balilla aikoo viettää, suosittelisin ehdottomasti siirtymistä isoksi osaksi aikaa myös Balin viereisille saarille, kuten esimerkiksi Gileille tai Nusa Lembonganille.  Nusa Lembonganilla en itse kerennyt käymään, mutta olen kuullut siitä pelkkää hyvää. Gileille puolestaan suunnattiin reilu kolmen viikon reissusta vähän yli viikoksi ja olisin viihtynyt saarilla helposti pidempäänkin. Gilien saaret sijaitsevat Balin itäpuolella ja kuuluvat Lombokille. Trawangan on saarista suurin ja enemmän "bilesaaren" maineessa, mutta ainakin low seasonilla se ei mielestäni ollut liian railakas. Gili Air ja Meno taas ovat pienempiä, niissä aika pysähtyy. Gileille pääsee esimerkiksi Padang Baista suuremmilla speed boateilla ja saarten välejä taas voi mennä helposti pienemmillä paikallisveneillä.
- Balilla omia lemppareitani olivat Canggu ja Ubud. Kutaa sen sijaan kannattaa välttää, se on kunnon turistirysä likaisine rantoineen.
- Canggu on ihanan rento surffimesta lukuisine trendikkäine ekokahviloineen. Australian Byron Baylla ja Cangulla on mielestäni paljon yhteistä, jengi kulkee kaduilla surffilauta toisessa ja vihersmoothie toisessa kädessä. Hiekka ei Canggun rannoilla (esim. Batu Bolong Beach, Old Man's Beach ja Echo Beach) ole mitään paratiisirannan valkoista, mutta aallot ovat hyviä surffaajille.
- Canggusta oli helppo tehdä päiväreissuja muualle eteläiseen osaan Balia, kuten Seminyakiin, Legianiin ja Uluwatuun. Erityisesti Uluwatu ihan Balin eteläkärjessä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Suosittelen katsastamaan siellä Single Fin baarin, josta on ihan mielettömät näköalat! Arkena kannattaa mennä vaan chillailemaan ja sunnuntaisin mestassa on hyvät bileet.
- Ubud sijaitsee hieman pohjoisemmassa osassa Balia ja sinnekin varaisin matkan pituudesta riippuen useamman päivän. Ubud on ihana Eat Pray Love -henkinen vehreä kylä, jossa pääosaa näyttelee luonto, hyvinvointi ja taide. Ubudissa suosittelen testaamaan esim. erilaisia kauneushoitoja, joogaa tai kokkauskursseja. Paras joogapaikka Ubudissa oli ehdottomasti Yoga Barn, jonka joogasaleista avautui seinänkokoiset ikkunat suoraan viidakkoon. Joogan lisäksi Yoga Barnissa on myös oma ravintola ja kahvila, josta saa ihania raaka- ja vegaaniruokia sekä smoothieita. Ubud on täynnä ihania luonnonkosmetiikkaputiikkeja ja kauppoja. Erityisesti mieleen jäi Kou Cuisine, josta sai herkullisia käsintehtyjä hilloja ja suolaa. Liike ja pakkaukset ovat todella kauniita, joten tuotteita kannattaa ostaa tuliaisiksikin.
- Ubudin lähiympäristössä on myös paljon tekemistä, joten senkin takia kannattaa varata sinne reilusti aikaa. Riisipelloilla vierailu on aika must Balilla ja Tegalalang Rice Terrace Ubudin lähistöllä on yksi hyvä vaihtoehto. Myös vesiputouksia löytyy Ubudin lähistöltä useampiakin, me vierailtiin Aling Aling -vesiputouksilla (pari tuntia Ubudista) ja toinen upea vaihtoehto on Tegenungan Waterfall. Jos haluaa lomallaan jotain aktiivisempaa tekemistä, suosittelen ehdottomasti kiipeämistä Mount Baturille! Tämä oli itselleni yksi reissun kohokohdista ja klo 5 yöllä alkanut kipuaminen on kaiken hien ja kyyneleiden arvoista, kun näkee ylhäällä odottavat maisemat ja mahdollisen auringonnousun (mikäli sää on suotuisa).

Ravintolat, kahvilat ja baarit


- Canggu on tosiaankin ihanien viherhippikahviloiden luvattu mesta ja siellä lemppareitani olivat esimerkiksi Nalu Bowls (löytyy Canggun lisäksi myös Seminyakista ja Uluwatusta), The Shady Shack ja Crate Cafe. Muita suosittuja, viime vuosina avautuneita paikkoja ovat ainakin Gypsy ja Cafe Organic.

- Canggusta löytyy myös useampi loistava illanviettomesta. Pretty Poison on baarin ja skeittiparkin yhdistelmä, jossa jengi hengaa katsomassa skeittikisoja ja kuuntelemassa ysäriräppiä. Old Man's taas on makea biitsiravintola ja -baari, joka vilisee surffareita niin päivällä kuin illallakin. The Lawn Canggussa en ole itse käynyt, mutta se näyttää kuvissa ihan superkivalta, joten varmasti käymisen arvoinen!
- Ubudissa kehottaisin tsekkaamaan Yoga Barnin ja sen lisäksi esimerkiksi Grandpa's Cafe and Eat sekä WatercressSellaisia vinkkejä Balille. Kysykää ihmeessä, jos tulee jotain kysyttävää, niin yritän pinnistellä muistia parin vuoden taakse! :D

Teksti: Lilli
Kuvat: Alec Bennett / Unsplash, Gypsy

Ei kommentteja

Lähetä kommentti