F1-VARIKOLTA LEVY-YHTIÖÖN - KAROLIINA KANERVA

Karoliina Emma-gaalassa.

Musiikki on kuulunut turkulaisen Karoliina Kanervan, 25, elämään niin kauan kuin hän muistaa. Pianon soittamisen lisäksi illat kuluivat rock-dokumentteja isän kanssa katsoessa. Hän ei kuitenkaan ollut ikinä ajatellut tekevänsä musiikista ammattia. Vielä lukioon mennessä Karoliina oli päättänyt opiskella itsensä kirurgiksi. Lukiossa oppilastoimikunta ja virkistystoimikunnan puheenjohtajuus alkoivat  kuitenkin viedä kiinnostusta toiseen suuntaan.

"Istuin opon kanssa juttelemassa lukion jälkeisistä suunnitelmista. Olin siinä kohtaa tosi hukassa, koska pitkäaikainen haave, lääkis ei enää kiinnostanutkaan. Opo kysyi, että missä olen hyvä ja mitkä olisi asioita, joita haluaisin tehdä. Vastasin siihen, että haluaisin vaan järjestää musiikkitapahtumia. Opo kertoi, ettei tähän ammattiin voi opiskella yliopistossa saatika suoraan valmistua. Hänen mielestään olisi ollut parempi, että menen opiskelemaan kauppikseen."

Karoliinalle kauppis ei ollut kuitenkaan vaihtoehto, sillä häntä ei kiinnostanut hankkia yleistä tutkintoa, eikä hän edes olisi saanut kauppiksesta suoranaisesti valmiuksia omaan unelma-ammattiinsa. Illalla hän alkoi googlettamaan vaihtoehtoja, kunnes vastaan tuli London Metropolitan Business Schoolin kauppatieteiden kandin kaksoistutkinto, Event Management & Music Industry Management, josta saisi valmiudet paitsi tapahtumajärjestämiseen, myös musiikkialalle. Tuosta päivästä lähtien Karoliina on mennyt kovaa vauhtia kohti unelmiaan.

Karoliinan on ollut mukana järjestämässä kaksi Saaristo Openia.

Kultaa ja Kalifornian aurinkoa

Ensimmäisen kosketuksen Karoliina sai tapahtumajärjestämisestä, kun Suomi voitti MM-kultaa hänen abikeväänään. Karoliina otti Turun jokirannassa voittokonserttia järjestäneeseen yritykseen yhteyttä ja pääsi backstagelle vapaaehtoisena auttamaan. Voittohumun keskellä hän tutustui muutamaan alan konkariin, jotka osasivat ohjata hänet eteenpäin. Kun muut myivät lukion jälkeisenä kesänä jäätelöä, oli Karoliina mukana järjestämässä Saaristo Open -festaria Kaarinassa.

Kun Karoliina muutti syksyllä Lontooseen opiskelemaan, pitivät paitsi opinnot myös viime kesältä tuttu festariorganisaatio hänet kiireisenä. Ensimmäisen opiskeluvuotensa päätteeksi Karoliina palasi kesäksi kotikaupunkiinsa järjestämään Saaristo Openia toisen kerran. Festareiden lisäksi hän haki kokemusta myös suuren tapahtumajärjestäjän Live Nationin riveissä.

Opiskelujen edetessä Karoliina päätti etsiä itselleen harjoittelupaikan ulkomailta. Alkukevään aikana hän lähetti yli kaksisataa, tarkalleen 213, hakemusta niin tapahtuma-alan yrityksiin, levy-yhtiöihin kuin musiikkimanagement-yrityksiin Lontoon alueella.

"Kevään aikana valkeni se, kuinka vaikeeta edes palkattoman harjoittelun saaminen Lontoossa oli. Hakemusten lähettäminen oli todella pitkäjänteistä ja tuntui, että paikat oli aina jo täytetty. Kilpailu oli todella kovaa, koska jokaista paikkaa kohden oli niin monta ottajaa."

Ahkeruus kuitenkin palkittiin, kun maailmalla hyvin arvostettu tapahtumajärjestäjä ja managementjätti IMG Artists otti Karoliinaan yhteyttä. Haastattelun jälkeen hänelle tarjottiin harjoittelupaikkaa yhtiön New Yorkin toimistolta, jossa hän pääsisi järjestämään Kalifornian Napa Valleyssa pidettävää ylellistä ruoka, viini ja taidefestaria, Festival de Solea.

Harjoittelu sujui niin hyvin, että Karoliina vietti viimeisen opiskeluvuotensa kahden aikavyöhykkeen välillä. Kalenterin piti kiireisenä paitsi kandikurssit sekä lopputyö, myös kahden eri festivaalin järjestäminen. Aikaeron vuoksi palaverit käytiin iltamyöhään Lontoon ajassa ja Karoliina lensi vuoden aikana myös Yhdysvaltoihin järjestelemään festivaaleihin liittyviä asioita. Valmistumisen jälkeen hänen oli tarkoitus muuttaa pysyvästi New Yorkiin jatkamaan jo hyvin alkanutta uraa IMG:llä.

Napa Valley Festival järjestetään Kaliforniassa.

Sveitsistä F1-varikoille

Keväällä 2014 Karoliina sai kuitenkin huonoja uutisia, sillä työviisumin saaminen edellytti ylempää korkeakoulututkintoa, jota hänellä ei vielä ollut. Hän jatkoi yhtiön Lontoon toimistolla, mutta haaveet Yhdysvaltoihin muuttamisesta olivat niin suuret, että hän päätti hakeutua maisteriopintoihin. Karoliina oli viettänyt viimeiset vuodet luksustapahtumien parissa, jonka aikana hänelle oli tullut selväksi kuinka tärkeää budjettien ja tuloslaskelmien hallinta alalla on. Niinpä hän päätyikin pienen perehtymisen jälkeen hakemaan opiskelemaan Sveitsiin, Glionin yliopistoon kansainvälistä rahoitusta.

Lokakuussa vain muutama kuukausi opintojen aloittamisen jälkeen Karoliina head huntattiin LinkedInin kautta. Hänelle tarjottiin töitä Amber Loungessa, joka on osa F1-organisaatiota ja vastuussa ajojen rinnakkaistapahtumista sekä after partyista. Karoliina ei halunnut jättää ainutlaatuista tilaisuutta väliin ja hän sai sumplittua professoreidensa kanssa kaikki maisterikurssit kuuteen kuukauteen vuoden sijasta.

"Toimistomme sijaitsi Monacossa ja aloitin yrityksessä tuotantoassistenttina. Kolmen päivän jälkeen Head of Productionin -tittelissä työkennellyt esimieheni irtisanoi itsensä ja minut ylennettiin muutaman päivän kokemuksella koko tuotannon vastaavaksi. Tein viiden kuukauden aikana töitä lähes kellon ympäri. Heräsin kuudelta aamulla tekemään graduani, matkustin Ranskan puolelta Monacoon ja aloitin työt kahdeksalta. Kun oma toimistomme sulki neljältä, aukesi Meksikon toimisto. Vastailin pari tuntia meileihin, jonka jälkeen lähdin kotiin syömään illallista. Illallisen jälkeen aukesi Singaporen toimisto, jolloin jatkoin töitä ja viimeisiä kouluhommia yhteen tai toisinaan kahteen saakka yöllä."

Kova työtahti ja huono työilmapiiri ajoivat Karoliinan kahdeksassa kuukaudessa burn outin partaalle ja hän irtisanoutui pestistään kesällä 2015. Toivuttuaan uupumuksesta hän alkoi kuitenkin jälleen hakea alan töitä, mutta törmäsi toistuvasti samaan ongelmaan.

"Sain useasta yrityksestä vastaukseksi, että olen ikäisekseni liian kokenut ja ylikoulutettu. Minua ei voitu palkata kokemustani vastaaviin työtehtäviin, sillä olisin ollut alaisiani jopa kymmenen vuotta nuorempi. Toisaalta en voinut taas saada alemman tason töitäkään, koska se olisi ollut epäreilua vastavalmistuneita kanssahakijoita kohtaan. Olin kuitenkin oppinut uuvuttuani, että minun tulee olla itselleni armollisempi ja kärsivällisempi, kaikkea ei tarvitse saavuttaa puolessa vuodessa."


Amber Lounge löysi Karoliinan Linkedinistä.

Kehästä levy-yhtiöön

Kun uudet ovet eivät meinanneet aueta, opiskeli Karoliina ranskan kielen kolmessa kuukaudessa. Karoliina oli joululomalla Helsingissä, kun hän tapasi Euroopanlaajuisen vapaaottelujärjestön EuroFC:n toimitusjotajan Jarno Kukilan. Vuoden ajan Karoliina vietti päivänsä vapaaottelutapahtumien järjestelyjen parissa  ja ne saivat huomiota Forbesin kaltaisista medioista lähtien. Vuoden 2017 alussa hän sai kuitenkin kuulla, että menestyksekkäästä ensimmäisestä Espoon Metro Areenan tapahtumasta huolimatta yritys oli ajautunut konkurssiin ja hän olisi siitä päivästä eteenpäin työtön.

Toimeliaana naisena Karoliina ei kuitenkaan jäänyt aloilleen ja jo parin viikon päästä hän sai töitä työympäristökehittämiseen erikoistuneesta WorkSpace -yrityksestä Helsingistä. Työympäristökehittäminen ja korporaatiotapahtumat eivät tuntuneet kuitenkaan omalta jutulta. Vaikka työpaikka oli hyvä, ei se ollut samanlainen intohimo ja elämäntapa kuin aikaisemmat työt olivat olleet.

Marraskuussa levy-yhtiö Warner Musicilta avautui kansainvälisen promoottorin paikka ja Karoliina kutsuttiin suosittelujen kautta työhaastatteluun. Muutaman haastattelun jälkeen hän aloitti vuoden 2018 alussa unelmaduunissaan, International Promotion Managerina. Warnerilla hänen vastuullaan on kansainvälisten artistien kuten Ed Sheeranin, Coldplayn sekä Dua Lipan markkinointi, sekä heidän asioistaan huolehtiminen Suomen vierailujen aikana.

Menestyksestään työmaailmassa Karoliina kiittää paitsi omaa aktiviisuuttaan myös vanhempiaan, opinahjojaan sekä entistä kotikaupunkiaan Lontoota.

"Opiskelu Lontoossa oli todella käytännönläheistä. Järjestimme opiskeluvuotemme lopuksi konsertin. Vuoden aikana jokainen kurssimme oli liittynyt omaan tapahtumaamme. Opimme markkinoinnin, budjetoinnin ja käytännön asiat oman tapahtumamme kautta. Lontoo on myös musiikkialalla tärkeä kaupunki ja verkostoitumisella on todella suuri merkitys. Opiskellessa ja tapahtumissa pääsin tapaamaan upeita tyyppejä. Tärkeintä on kuitenkin löytää oma intohimonsa ja uskoa omaan juttuunsa. Muiden kommenteista ei saa lannistua. Olen ollut onnekas, että vanhempani ovat tsempanneet minua todella paljon urani aikana. En olisi tässä ilman heiltä saamaani tukea ja kasvatusta. "

Ulkomailla asumiseen ja työskentelemiseen tottunutta Karoliinaa ihmetyttääkin Suomessa muutama asia. 

"Muuttaessani takaisin kuulin ensimmäisen kerran lomarahoista, pekkasista ja ylipäätään näin pitkistä lomista. Ulkomailla työskennellessä näistä ei ole tietoakaan. Ihmettelin myös sitä, miten monet yliopisto-opiskelijat hakeutuvat oman alan harjoitteluihin vasta opintojen jälkeen. Lontoossa harjoitteluja painotettiin todella paljon, eikä kesiä käytetty lomailuun vaan silloin hankittiin kokemusta. Osasta sai rahaa, osasta ei, mutta kontakteja ja varmuutta omaan osaamiseen kyllä. Työllistymisessä omalla aktiivisuudella on iso rooli, pitää jaksaa olla pitkäjänteinen. Jos työpaikan todella haluaa, kannattaa sen perään soittaa vaikka viisi kertaa, jossain vaiheessa ovet aukeavat varmasti."

Teksti: Elina
Kuva: Karoliinan arkistot

Ei kommentteja

Lähetä kommentti