PARHAAT VINKIT TUKHOLMAAN


Edellisen matkavinkkipostauksen jälkeen seuraavaksi vuorossa myöskin jo pariin otteeseen kysellyt Tukholman vinkit. Vietin Tukholmassa syyslukukauden 2016 ollessani siellä vaihdossa. Opiskelin Tukholman yliopistossa muun muassa muotimarkkinointia, mutta yliopiston ja kirjaston penkkien lisäksi kaupungin ravintoloiden ja baarien penkkejä tuli kulutettua melko ahkerasti, joten tässäpä tulisi parhaat vinkkini siihen, mitä kannattaa tehdä, kun suuntaa Tukholmaan! Huomiona vielä, että vinkit ovat tosiaan pääosin vuodelta 2016 (tein listaan muutamia lisäyksiä), joten kaupunkiin on varmasti tullut sen jälkeen paljon uusia kivoja paikkoja.


Tehtävää ja nähtävää

Djurgården / Humlegården - molemmat kauniita ja suhteellisen isoja puistoja lähellä keskustaa. Djurgårdeniin kannattaa suunnata varsinkin kesällä lenkille, sillä reitti kiertää pienen järven ympäri ja sen varrella on koko ajan paljon nähtävää aina hulppeista taloista hevosaitauksiin.
Hagaparken - edellisten tavoin kaunis puisto hieman kauempana keskustasta. Kruunuprinsessa Victoria asustelee puiston laitamilla Hagan linnassa, joten tänne kannattaa suunnata, jos siniveristen bongailu kiinnostaa.
Skansen - Skansen on paitsi eläintarha, myös läpileikkaus 1800-luvun Ruotsiin ja sieltä löytyy pienoiskylä sepän verstaineen ja leipomoineen. Ehdottomasti käymisen arvoinen, varsinkin lapsiperheille.
Skinnarviksberget - Tukholman korkein kohta, josta on upeat näköalat Kungsholmenille ja Gamla Staniin. Mene hyvällä säällä esimerkiksi piknikille.
Rosendals Trädgård - supersympaattinen puutarha & kahvila, jossa varsinkin joulun alla ihana tunnelma.
Gamla Stan - tämä kohta ei varmaankaan sen kummemmin esittelyitä kaipaa. Tsekkaa erityisesti Prästgatan, jos haluat hyviä Instagram-kuvia! ;)
Fotografiska, Vasa Museet, Abba Museet, Moderna Museet - Tukholman museotarjonta on valtava, mutta erityisesti suosittelen Fotografiskaa ja Vasa Museetia. 
Hötorgsterrassen, Nattmarknad - ulkoilmamarkkinat Hötorgetilla, katuruokaa, designia ja hyvää musiikkia (tämä on auki mielestäni vain kesäaikaan..)
Centralbadet - uimahalli ja "spa" Tukholman sydämessä (samantyyppinen kuin meidän Yrjönkadun uimahalli).
Tukholman saaristo / Vaxholm - jos viipyy varsinkin kesäaikaan yhtään kauemmin Tukholmassa, suosittelen ehdottomasti tekemään edes lyhyen visiitin saaristoon. Silmä lepää ja sen sellaisen aidon ruotsalaisen kesähuvilameiningin pystyy aistimaan. Esimerkiksi Vaxholm (tsekkaa siellä erityisesti tämä kahvila) on melko lähellä, vain tunnin laivamatkan päässä.Shoppailu

Biblioteksgatan / Norrmalmstorg - Biblioteksgatan ja sen ympäristö on yksi lemppareitani, koska sieltä löytyy kätevästi monia hyviä liikkeitä, kuten esimerkiksi & Other Stories, Cos, Sephora, Acne ja Tiger of Sweden.
Birger Jarlsgatan - jos budjettia löytyy vähän enemmänkin, Birger Jarlsgatanilta löytyy kaikki merkkiputiikit aina Louis Vuittonista Pradaan.
Södermalm, Hornsgatan - Hornsgatanin lähistöltä löytyy Tukholman parhaat second hand -apajat, joista kannattaa tsekata ainakin Beyond Retro (rivikaupalla vintage-Leviksiä ja muita aarteita), Filippa K Second Hand ja Judits Second Hand. 
- Acne Archive - Jos mielii löytää Acnea huokeampaan hintaan, kannattaa suunnata tänne Acnen "outlettiin", joka löytyy Vasastanista.
Stockholm Quality Outlet - keskustan ulkopuolella sijaitseva outlet-kylä, josta löytyy muun muassa Acnen ja Filippa K:n liikkeet. Tänne pääsee kätevästi junalla.
The Mall of Scandinavia - myöskin keskustan ulkopuolelta löytyvä jättimäinen ostoskeskus, josta löytyy kaikki keskustastakin löytyvät liikkeet kätevästi saman katon alta.Ravintolat

B.A.R Restaurang, Supper, Usine, Ljunggren - kivoja mestoja, ei liian fiinejä, hyvää ja konstailematonta ruokaa.
Flippin' Burgers, Phil's Burger - Tukholman parhaat burgerit.
Riche, Strandvägen 1, Berns Hotel Restaurant - hieman fancympaan makuun ja tunnelmaan. Laadun huomaa myös laskun loppusummassa.
Koloni - raakaruokaa ja terveysherkkuja.
Koh Phangan - parasta aasialaista. Paikka näyttää vähän mauttomalta, mutta ruoka on superhyvää.
- Blå Dörren - jos mielii perinteistä ruotsalaista ruokaa, kuten lihapullia.Kahvilat

Tukholman kahvilatarjonta on ihan uskomaton ja melkein jokaisesta kahvilasta löytyy takuuvarmasti tuoreita ja hyviä leivonnaisia ja hyvää kahvia. Tässä kuitenkin muutama mun suosikki sekä kahvila-, että brunssipaikoista.

- Sophies Canelé - ihana pariisilaishenkinen ravintola ja superhyvät lounassalaatit ja -keitot. Plussaa kauniista sisustuksesta.
- Kaffeverket - tunnelmallinen, vähän hämyisä kahvila ja ihania leivonnaisia.
- STHLM Brunch Club - Tukholman ehkä legendaarisin brunssimesta, jossa kannattaa varautua jonottamaan varsinkin viikonloppuisin.
- Greasy Spoon - myöskin brunssi-henkinen kahvila, joka löytyy nykyään kahdesta eri osoitteesta.
- Pom & Flora - myös Pom & Florassa testaisin aamupalaa, mutta ilmeisesti lounaskin on hyvä.
- Café Pascal - jälleen kerran yksi tunnelmallinen ja kiva kahvila Tukholmassa.
- Café Fresco - ei mikään tunnelmallisin paikka, mutta lounassalaatit on isot ja hyvät!
- Urban Deli - ei pelkästään kahvila, vaan myös ravintola ja baari. Suuntaa tänne erityisesti kesällä, sillä mestan yläkerrassa sijaitsee upea kattoterassi, josta on näkymät Tukholman ylle.
Fabrique - ehdottomasti Tukholman parhaat kanelipullat! Myös tunnelma on ihanan lämminhenkinen, vaikka kyseessä on kahvilaketju.
Istumaan iltaa

- Vassa Eggen - drinkkimesta ja ravintola, kiva istuskelupaikka. Tänne kannattaa suunnata alkuillasta drinkeille ja jos menojalka alkaa vipattamaan, paikka muuttuu myöhemmin baariksi.
- Taverna Brillo - supertyylikäs mesta, joka on myös eräänlainen baarin ja ravintolan risteytys.
- Marie Laveau - baari, jonka vierestä löytyy myöhemmin myös yökerho, joten koko illan voi viettää samassa osoitteessa. Saatavilla myös pientä syötävää.
Obaren, Olssons skor, YUC.Bileitä

Tukholman yöelämä osaa tosiaan olla melko hankala, sillä joka paikkaan on kauheat jonot ja vaikka jonottaisitkin kiltisti, et silti välttämättä pääse sisään jos olet esimerkiksi pukeutunut väärällä tavalla. Yksi hyvä vinkki yöelämään on Keyflow-appi, jonka kautta voi laittaa requestin eri baarien listoille. Appin avulla baareihin voi päästä myös ilmaiseksi sisään, mikä on usein aika rahanarvoinen etu, sillä sisäänpääsymaksu + narikka on monissa paikoissa yhteensä noin 30 euroa. Tukholman yöelämä jakautuu melko lailla kahtia Östermalmiin ja Södermalmiin. Österin pintaliitopaikoissa virtaa shampanja, kun taas Söderiä voi verrata Helsingin Kallioon.

Slakthuset - nimensä mukaisesti vanhaan teurastamoon perustettu baari, jossa kesällä iso terassi. Sijaitsee hieman keskustan ulkopuolella vähän hämärän oloisella alueella, mutta on ehdottomasti käymisen arvoinen!
Trädgården - iso ulkoilmaklubi, jossa on vähän sellaiset Flow-vibat. Paikasta löytyy eri musiikkigenrejä sekä ruokakojuja, lisäksi täällä bongaa takuuvarmasti mitä tyylikkäintä jengiä. Yksi mun ehdottomista lempipaikoista Stokiksessa.
- Berns, Rose, Nosh & Chow, Sturecompagniet ja Café Opera - sikahintaisten drinkkien ja huulitäytteiden luvattuja paikkoja. Pukeudu näihin Österin pintaliitomestoihin fiinisti äläkä puhu jonossa ainakaan suomea, mikäli mielit päästä sisään. Vaikka ökyily vähän ällöttää, bileet näissä paikoissa voi muodostua erittäin kokemisen arvoisiksi!
- Club Laveau, DebaserKvarnen, Häktet, Mmmmm - rennompia yökerhoja, hyvää musaa ja kiva meininki.


Teksti: Lilli
Kuva: Jon Flobrant / Unsplash

Ei kommentteja

Lähetä kommentti