MAASSA MAAN TAVALLA - AUSTRALIA


Huoletonta rantaelämää ja mukavia ihmisiä. Australiaa ei turhaan hehkuteta reissaajien keskuudessa ja onnistui tämä paikka viemään omankin sydämeni, vaikka sitä kovasti aluksi epäilinkin. Tänne on helppo asettua ja voin kertoa teille, että rantapäiviinkin voi kyllästyä, kun niitä on vuodessa useita satoja. Reilu vuoden Australiassa asuneena ajattelin kertoa teille muutaman fun factin Ausseista ja australialaisista.


C'mon dude/mate/son

Kuvittelin että muutama australialainen kaveri ja kuusi kuukautta englanninkielisessä ympäristössä ennen Australiaan muuttoa olisi riittänyt, mutta ei. Australian slangi oli aluksi todella haasteellista ja varsinkin kun tuli otettua muutama lasi viiniä, puolet paikallisten jutuista meni ohi ja heittelin vain yea yea -kommentteja sinne tänne paremman ymmärryksen puutteessa. Hyvää ystävää kutsutaan sick cuntiksi, kaikki on joko dudeja tai mateja ja ärsyttävät tyypit ovat old mates. Jotain on tarttunut omaankin sanastooni, mutta enimmäkseen menen  edelleen amerikkalaisesta.


Vesisade yllättää

Jos Suomessa talvi yllättää autoilijat ja julkisen liikenteen, niin ainakin täällä Sydneyssä tuntuu, että samanlainen härdelli on meneillään joka kerta kun sataa vettä. Tiet tulvivat yleensä 10 minuutin jälkeen, julkinen liikenne tökkii ja ruuhkissa saa seistä melkein tupla-ajan.


Liiankin rento elämäntyyli

Rento elämäntyyli on ehdottomasti Australian myyntivaltti. Kauppaan mennään ilman kenkiä, eikä ketään kiinnosta koulutuksesi tai työkokemuksesi. Tästä suomalaisessa kulttuurissakin voitaisiin ottaa oppia. Toisaalta omalla kohdallani vuoden jälkeen suorittaja on alkanut taas nostaa päätään ja rantaelämä alkanut tuntumaan jopa liian mukavalta ja rennolta. Olen alkanut oikeasti kaipaamaan pitkiä työpäiviä, uran rakentamista ja kaupunkielämää. Täällä ei tehdä töitä uran tai työn vuoksi, vaan työllä kustannetaan vapaa-ajan huveja.


Miehet Australia-tyyliin

Spoiler alert! Kaikki te, jotka olette kuulleet tarinoita ihanista aussimiehistä, niin voin vahvistaa teille, että ne pitävät paikkaansa. Surffilautoja kantavat pitkätukkaiset pojat ja aussiaksentti yhdistettynä huomaavaisuuteen sekä kohteliaisuuteen. Nämä piirteet ovat saaneet ainakin omat polveni veteliksi, aussimiehiin on vähän liiankin helppo ihastua.


Eripari kalusteita ja nuhjaantuneita sohvia

Skandinaaviseen sisustustyyliin tottuneena Australiaan muutto saattaa tulla shokkina. Ei tosin sillä, että tämä ongelma olisi pelkästään Australiassa, vaan myös esimerkiksi Italiassa harjoitettiin hyvin samanlaista sisustustyyliä. Vuoden aikana on tullut vierailtua hyvin monissa asunnoissa, kodeissa, kommuuneissa ja kahviloissa. Näistä 5% on ollut kivasti sisustettuja. Yleensä kalusteet on haalittu milloin mistäkin jätelavoilta tai saatu lahjoituksena kavereilta. Ruokapöydän ääressä on muovituolit, sohvatyynyt on koiran nyrsimiä ja lattialla ei näy mattoja.


Keitettyjä kananmunia ja kaurapuuroa

Kahviloista löytyy avokadotoasteja, chiapuuroja, proteiinipatukoita ja raakakakkuja. Olen kuitenkin useampaan otteeseen törmännyt siihen, ettei ruokatottumukset ole täällä puolen maapalloa samanlaisia kuin kotona. Esimerkiksi tsatsiki ja halloumi ovat monelle aussille vieraita käsitteitä ja kaksi viikkoa sitten sain muun muassa opettaa kotona kuinka kananmunia keitetään ja kertoa mitä kaurahiutaleet ovat tai mihin niitä käytetään.


Teksti: Elina
Kuva: Anne-Carolien Köhler

Ei kommentteja

Lähetä kommentti